Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

19-06-2015

Daugavpils gatavojas svinēt Līgo (VIDEO)


Vasaras saulgriežu svētki Latvijā vienmēr tiek svinēti jautri un ar plašu vērienu.  Vieniem no visiemīļotākajiem latviešu svētkiem ir senas tradīcijas. Jāņu pamatā ir zemkopju tautu auglības un saules kults, bet  ar līgo dziesmu vibrācijām latvietis izskalo no savas dvēseles ikdienas rūpes un bēdas.

Vasaras saulgriežu svētki ir saistīti arī ar laiku, kad tiek pabeigti pavasara darbi un sākas vasaras pļaujas laiks. Tas, cik bagātīga būs raža, protams, bija atkarīgs no auglības dieva Jāņa labvēlības. Svētkiem īpaši gatavojās. Arī Daugavpilī, ievērojot tradīciju, Dubrovina parkā tiek rīkota ielīgošana, kam ir savi tautas ticējumi un ieražas. Šī diena  dēvēta par Zāļu dienu un šajā laikā tiek vākti ārstniecības augi. No pļavas puķēm un ozolu lapām pin vainagus, kas ir ražas,  auglības simboli.

Sanākušajiem bija iespēja mācīties pīt vainagus. Pareiza vainaga pīšana ir atkarīga no izejmateriāliem, bet pati pīšanas shēma ir apmēram vienāda. Vienai puķei krusteniski tiek pārlikta cita un ar tās kātiņu tiek apvīta pirmā puķe. Vainagā var sapīt arī puķes pamīšus ar lapām. Kad sapītais vainags ir pietiekami garš, lai atbilstu galvas apkārtmēram, tā gali tiek sasieti ar zāles stiebriņu. Vainags ir gatavs. Kopā ar skatītājiem dziedāja un dejoja Latviešu kultūras centra radošo kolektīvu dalībnieki. Publika tika cienāta ar garšīgu sieru un aromātisku kvasu. Līgo svētki turpināsies 23. jūnijā Marka Rotko Mākslas centrā, kas būs atvērts no plkst. 11.00 līdz 17.00. Sekojot tradīcijai, visas Līgas, Jāņi, Ivani, kā arī ārzemju analogo vārdu īpašnieki – Žani, Džoni, Januši, Hansi un citi – izstādes varēs aplūkot bez maksas. Līdzi ir jāņem personu apliecinošs dokuments. Bet vakarā Daugavpils iedzīvotāji un viesi tiek aicināti līgot 23. jūnijā Stropu estrādē. Svētku tirdziņš šeit darbosies no plkst. 20.00.

Autovadītājiem svētku dienās ir jābūt īpaši uzmanīgiem.  No 7 rītā 23. jūnijā līdz 7 rītā 24. jūnijā būs slēgta transporta kustība Vasarnīcu ielā posmā no 18.novembra ielas līdz pagriezienam uz Daugavpils reģionālo slimnīcu. Apbraukšana tiks organizēta pa 18.novembra un Veselības ielām ar izbraukšanu no slimnīcas uz Vasarnīcu ielu. Sabiedriskā transporta papildus reisu saraksts ir publicēts pilsētas Domes mājas lapā.

 

 

 




Atpakaļ