Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Pilsēta | Pilsētas ziņas

Pilsētas ziņas

20-05-2015

Bibliotekāri nāk palīgā lasītājiem ar veselības traucējumiem (VIDEO)


Uzmanība, laipnība, rūpes par tuvāko neko nemaksā, taču vienmēr tiek augstu novērtētas. Ar šīm mūsdienu steigas pilnajā laikā retajām īpašībām ir apveltīti Daugavpils bibliotekāri. Tikai Latgales Centrālās bibliotēkas abonementu vien ikdienā apmeklē vidēji 150 cilvēki, un katram no viņiem ir jāatrod pieeja, jāpalīdz izvēlēties to vai citu grāmatu. Neskatoties uz mūsdienu tehniskajiem līdzekļiem, drukātie izdevumi joprojām ir ļoti pieprasīti. Sevišķi to cilvēku vidū, kuri veselības problēmu dēļ paši nevar atnākt uz bibliotēku. Vien nedaudzi zina, ka pēc iepriekšēja pieraksta bibliotekāri viņus apciemo dzīvesvietā. Šādu pakalpojumu sniedz visas 7 Daugavpils publiskās bibliotēkas, kuras atrodas visos pilsētas mikrorajonos. Izņemot savus tiešos pienākumus, bibliotekāri pilda arī ļoti nozīmīgu sociālo funkciju.

Moniku Litiņu apkalpo „Pārdaugavas” bibliotēka, kas atrodas Grīvā. Viņas literāro gaumi bibliotekāri labi pārzina. Ar datora palīdzību viņi seko tam, kas jau ir izlasīts, pa telefonu interesējas, kādu grāmatu atnest nākamreiz. Monikai patīk lasīt par dārzu, grāmatas par ģimeni, kā arī mīlestības romānus.

Savukārt Alma literatūrā rod iespēju aizmirst par slimībām, pārdzīvojumiem un ikdienas rūpēm, tāpēc biežāk lūdz atnest grāmatas, kurās ir ievīta intriga.

Helēna dzīvo Jaunajā Forštatē. Stāsta, ka agrāk viņai patikuši vēsturiskie un piedzīvojumu romāni, bet tagad vairāk detektīvi, taču noteikti ar laimīgām beigām un atbilstošu burtu šriftu: redze vairs nav tāda kā agrāk.

Taču kā visiem lasītājiem, kurus bibliotekāri apkalpo mājās, Helēnai ir svarīga uzmanība. Bibliotekāres ir kļuvušas viņai tuvas. Bibliotēkas lietošanas noteikumi, ko apstiprinājusi Daugavpils pilsētas dome, paredz sniegt pakalpojumus cilvēkiem, kuri fiziski nav spējīgi tos izmantot. Tomēr dokuments neuzliek par pienākumu darbā ieguldīt sirdi un dvēseli, pēc klientu lūguma iegādāties produktus un medikamentus, svētkos pasniegt dāvanas, taču bibliotekāri to dara.

Pasūtīt pakalpojumu ir iespējams ar elektroniskā pasta starpniecību vai pazvanot uz tuvāko bibliotēku. Aizpildīt un atnest pieteikumu var arī radinieki vai kaimiņi.

Atgādinām, ka visi Latgales Centrālās bibliotēkas pakalpojumi ir pieejami pilnīgi bez maksas.

 

 

 




Atpakaļ